Breadcrumbs

Bereid je voor op de eerste keer seks

De eerste keer seks kan een ervaring zijn die je de rest van je leven bij blijft. Het kan leuk, spannend, sensationeel, liefdevol en soms al het voorgaande samen zijn. Helaas voelen vele de druk om de eerste keer seks maar gehad te hebben, zeker wanneer je jong bent. Er is echter geen enkele reden waarom de eerste keer niet net zo goed zal zijn als alle andere keren die na de eerste keer gaan volgen. Natuurlijk zal het even wennen zijn, het is per slot van rekening je eerste keer.Om je met de eerste keer te helpen hebben we een lijst samengesteld met dingen die je kunt doen zodat jezelf kunt verzekeren van een geweldige eerste keer.

1. Stel jezelf de vraag: “Ben ik er klaar voor?”
Heb je het gevoel dat je klaar bent voor de eerste keer seks? Doe je het voor jezelf of voor je partner? Het is belangrijk er zeker van te zijn dat je deze beslissing voor jezelf neemt. Word je enthousiast of juist nerveus van de gedachte om voor het eerst seks met iemand te hebben? Vergeet ook niet dat er een legale leeftijd voor het hebben van seks is. In Nederland is dit 16 jaar.

2. Praat er over met je partner
Communicatie is de sleutel tot succes, maar dit is niet altijd even gemakkelijk. Als je zorgen of angsten hebt praat hier dan openlijk over. Het is prima om dit via sms of Whatsapp te doen als dat het gemakkelijker voor je maakt. Luister daarnaast ook goed naar je partner en zoek naar signalen dat zij er ook klaar voor zijn.

3. Informeer jezelf
Een bezoekje aan de apotheek of dokter kan je van alle informatie voorzien die je nodig hebt om veilige seks te hebben. Zo hoef je, je hierna enkel te concentreren op het geweldig maken van deze ervaring. Onthoud dat condooms het enige voorbehoedsmiddel zijn dat soa’s en ongeplande zwangerschap voorkomt. Condooms zijn daarom een must voor een ontspannen gemoedstoestand tijdens de eerste keer seks. Andere vormen van voorbehoedsmiddelen kun je met je dokter bespreken.

4. Leer je eigen lichaam kennen
Het geheim van goede seks is weten wat je zelf lekker vindt, waar je opgewonden van raakt en waar en hoe je aangeraakt wilt worden. De beste manier om dit te ontdekken is door het eerst zelf te doen. Hoewel niet iedereen er fan van is, masturberen de meeste mensen om zichzelf te ontdekken. Het kan ook heel leuk zijn dit samen te doen.

5. Kies de juiste tijd
Kies een veilige, stressvrije plek waar je zeker weet dat je niet gestoord zult worden. Je hebt namelijk tijd en ruimte nodig om je op je gemak te voelen bij elkaar. Dit is een gedeelde ervaring voor jullie samen, dus het helpt om een intieme sfeer te creëren.

6. Seks hoort geen pijn te doen
Als je opgewonden en ontspannen bent zou de seks heel fijn moeten voelen (ook al voelt het een beetje nieuw en vreemd). Gebruik je vingers en mond om elkaar super opgewonden te maken. Een water oplosbaar glijmiddel kan hierbij helpen (soms is het zelfs noodzakelijk). Luister goed naar je lichaam, wanneer het niet fijn voelt of je pijn hebt stop dan. Dit kan een teken zijn dat je er nog niet klaar voor bent of dat een ander soort seks jouw voorkeur heeft.

7. Het is niet erg als je je een beetje ongemakkelijk voelt
Het zal niet allemaal even soepel verlopen. Je kunt een beetje opstartproblemen hebben wanneer jullie lichamen verschillend reageren op wat er gebeurt. Misschien voel je ook een beetje beschaamd of ongemakkelijk, dit is prima zolang het ook nog goed voelt. Het is zelfs goed als er gelachen kan worden en je plezier kunt maken.

8. Neem de tijd Je hoeft niet te haasten.
Ga zo langzaam als je wil en experimenteer. Anders dan in films en porno hoeft seks niet in dezelfde volgorde te verlopen en niet iedereen houdt van dezelfde dingen. Concentreer je op de seks die jullie beide fijn vinden. Dit kan tijd kosten, maar zal uiteindelijk veel intenser en bevredigender zijn.

9. Praten tijdens de seks
De enige manier om er achter te komen wat jij en je partner fijn vinden is door hier over te praten. Maar de vraag is hoe doe je dat? Durex houdt het graag simpel met uitspraken als: “ oh ja.” “ Wacht.” “ Ga door.” “ Langzamer.” “Harder.” En: “ Sneller.” Let ook op de geluiden je partner in extase maakt. Kijk en voel hoe jullie lichamen op elkaar reageren om te zien hoe jullie er beiden van genieten.

10. Wat komt er daarna
Seks betekent voor iedereen iets anders. Sommige mensen zeggen dat seks je dicht bij elkaar kan brengen met intieme momenten die alleen zij ervaren. Andere zien seks als een opwindend spannend iets wat gewoon leuk is om te doen. Seks kan je relatie veranderen, of niet. Erover praten kan je helpen in ontdekken wat seks voor jou betekent.

Seks kan geweldig zijn, maar zorg dat je het met de juiste redenen doet. Wanneer je op je gemak bent en de sfeer goed is kan je je nog nooit zo goed hebben gevoeld. Maar wanneer er iets mist is het totaal geen probleem om te wachten tot voor jou de tijd rijp is.