Breadcrumbs

Bloed tijdens seks: kan dat kwaad?

Bij veel vrouwen kan het voorkomen dat je gaat bloeden tijdens of na de seks. Er kunnen verschillende oorzaken achter het bloeden tijdens de seks liggen en in veel gevallen is dit niks ernstig. Lees hier meer

Bloed tijdens seks kan verschillende oorzaken hebben.

Bloed na of tijdens de seks hoeft niet per se de oorzaak te zijn van een soa of een aandoening. Het kan te maken hebben met jouw menstruatie, soms kan er voor of na je ongesteldheid nog bloed vrijkomen tijdens de seks, waardoor het lijkt op een bloeding. Een van de meest voorkomende oorzaken van bloeden tijdens de seks is een contactbloeding. Deze bloeding kan bij mannen voorkomen, maar vrouwen hebben er veel vaker last van. Je kan een contactbloeding krijgen omdat je voor de eerste keer seks hebt gehad, maar het kan ook komen door vaginale droogheid. Bij een contactbloeding kan je last hebben van matige tot hevige bloedingen, een ander symptoom is pijn bij het vrijen. Een contactbloeding kan ook ontstaan door ruige of harde seks. Vooralsnog is dit niet echt iets om je zorgen over te maken. Een aandoening als vaginisme kan er ook voor zorgen dat je last hebt van bloedingen tijdens de seks. In dit geval worden bekkenbodemspieren rond de vagina te sterkt aangespannen waardoor de opening heel nauw wordt.

Echter kunnen bloedingen ook ontstaan door ernstigere aandoeningen zoals een soa en het kan een symptoom zijn van baardmoedermonderosie of baarmoederhalskanker. Heb je regelmatig last van bloedingen? Of heb je vaak last van veel bloedverlies tijdens of na de seks? Dan is het belangrijk dat jij dat met je huisarts bespreekt en eventueel een gynaecologisch onderzoek laat doen naar de oorzaak van jouw bloedingen.

Bloed tijdens seks: hoe kun je het voorkomen?

Als je een soa hebt of een andere aandoening dan is het niet mogelijk om bloed tijdens de seks te voorkomen. Het is dan ook erg belangrijk dat jij je huisarts een uitstrijkje laat maken om te controleren of het bloedverlies geen medische oorzaak heeft. Weet jij zeker dat je geen aandoeningen of soa’s hebt? Dan kan je verschillende dingen doen om het bloeden tijdens de seks te voorkomen. Is het jouw eerste keer? Of is jouw vriend groot geschapen? Zorg er dan voor dat je goed opgewonden bent voordat je aan seks begint. De vagina kan in sommige gevallen te droog zijn, waardoor bloedingen kunnen ontstaan omdat het nog wat ruw aanvoelt. Verder is het belangrijk om te weten dat seks vooral plezierig moet zijn, probeer je dus niet te druk te maken en zorg er vooral voor dat jij ontspannen bent. Dit maakt de seks gemakkelijker, plezieriger en bovendien kan het een bloeding voorkomen. Als laatste kan je ook een glijmiddel gebruiken zoals de Durex Play Sensitive Pleasure Gel om een bloeding door ruwe of droge seks te voorkomen en meer te genieten van seks.