Breadcrumbs

Like a Virgin

Seks, hoe pak je dat aan

De meeste mensen zijn zenuwachtig voor hun eerste keer. Veelvoorkomende zorgen zijn of het pijn doet, of de vrouw zal bloeden, of seks iets verandert tussen jullie, en of je het goed doet.

Als je ontspannen, happy en zeker over je partner bent, is de kans groter dat je het fijn vindt. Samen kunnen praten, je angsten en zorgen kunnen delen en grenzen kunnen bepalen (ik zal met je vrijen als jij een voorbehoedsmiddel gebruikt) helpen om de seks beter te maken. Hoe beter je iemand kent, des te kleiner het risico dat hij of zij na de seks niet met je verder wil. Als iemand niet bereid is om te wachten, dan is hij of zij misschien alleen maar uit op één ding. Zelfs als ze zeggen dat ze van je houden.

Voorspel, zoals orale seks of spelen met de vagina, bereidt jullie lichamen voor op seks, waardoor het voor beiden prettiger wordt. Wanneer een vrouw opgewonden raakt, wordt haar vagina vochtig en ontspannen haar spieren. Hierdoor kan de penis gemakkelijker naar binnen glijden. Als je je als man zorgen maakt over te snel klaarkomen, kan klaarkomen tijdens het voorspel helpen om het tijdens de seks langer vol te houden (maar was wel je handen vóór je een condoom omdoet als je sperma op je handen krijgt).

Ook van de eerste keer kan je zwanger worden en/of een seksueel overdraagbare aandoening (soa) krijgen, dus gebruik elke keer dat je seks hebt een condoom, samen met aanvullende anticonceptie, het beste is de pil. Mannen en vrouwen delen beiden de verantwoordelijkheid voor veilige seks: beter twee condooms dan geen! Als je je zorgen maakt over het gebruiken van een condoom, oefen dan van tevoren in je eentje om je te helpen wennen aan het gevoel ervan. Condooms zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Als je een condoom hebt dat jou het beste past, kan dat een verschil maken tijdens de seks.

Doe het rustig aan: het kan handig zijn als de vrouw bovenop gaat, want op die manier kan zij de dingen in haar eigen tempo doen. Laat het lichaam van de vrouw zich in het eigen tempo openen voor de penis. Vergeet snelle, diepe stoten. In ieder geval in het begin. Door langzaam en voorzichtig aan te doen verminder je de kans op pijn of bloeden.

Glijmiddel kan ook helpen, maar als de vulva volledig droog is, kan dit een teken zijn dat ze nog niet klaar is voor seks. Je mag altijd op elk punt 'nee' zeggen, zelfs als jullie al begonnen zijn met vrijen. Dus als je je realiseert dat je er toch nog niet klaar voor bent, wees dan niet bang om het je partner te vertellen. De eerste keer blijf je je waarschijnlijk altijd herinneren. Wederzijds vertrouwen, genegenheid en respect zullen helpen om van het verliezen van je maagdelijkheid een zo fijn mogelijke herinnering te maken.

Wederzijds vertrouwen, genegenheid en respect zullen helpen om van het verliezen van je maagdelijkheid een zo fijn mogelijke herinnering te maken.