Breadcrumbs

Seks en zwangerschap

Feiten en fabels

Seks tijdens de zwangerschap wordt vaak gezien als een taboeonderwerp. Wel ironisch als je bedenkt hoe een zwangerschap meestal ontstaat. Een zwangerschap hoeft echter niet het einde van je seksleven te betekenen. Dit zijn een aantal veelvoorkomende fabeltjes.


  1. Je mag geen seks hebben tijdens de zwangerschap: Tenzij er gezondheidsproblemen zijn, kan je seks hebben tot het moment dat de vliezen breken (als je daar zin in hebt natuurlijk). Overleg wel met je arts of verloskundige als je bloedingen hebt gehad of als er fysieke redenen zijn die het risicovoller maken, zoals een zwakke baarmoederhals. Voorkomen is beter dan genezen!

  2. Seks wanneer je zwanger bent, is schadelijk voor de baby: Tijdens een normale zwangerschap is seks absoluut niet schadelijk, zelfs niet in de missionarishouding. De slijmprop in de baarmoedermond en de spieren van de baarmoeder en het vruchtvlies zorgen er allemaal voor dat de baby veilig is. Het kan wel zijn dat bepaalde standjes prettiger aanvoelen dan andere en dat je snelle hartslag na een orgasme ervoor zorgt dat je baby meer beweegt dan gebruikelijk. Als je last hebt van bloedingen, een van beiden een soa (seksueel overdraagbare aandoening) heeft of er een andere medische reden voor zorg is, overleg dan eerst met je arts.

  3. Seks tijdens de zwangerschap is pijnlijk: Als je een gezonde zwangerschap hebt, zou seks tijdens de zwangerschap niet pijnlijk moeten zijn. Je zou krampen kunnen krijgen na een orgasme, of bepaalde standjes onprettig kunnen vinden. Het kan helpen om te kiezen voor een standje waarbij de vrouw de mate van penetratie kan bepalen, bijvoorbeeld wanneer de vrouw bovenop zit. Ook kan het helpen om standjes met diepe penetratie te vermijden, zoals doggy-style.

Je hebt minder zin als je zwanger bent: Door onzekerheid over je veranderende lichaam, veranderende hormonen of misselijkheid (niet alleen ’s ochtends) kun je minder zin hebben, maar dat is lang niet altijd zo. Je zou zo maar de beste seks van je leven kunnen hebben. Sommige vrouwen worden enorm opgewonden tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen merken dat hun lichaam gevoeliger wordt, terwijl dat van andere vrouwen juist minder gevoelig is, en weer andere merken dat dit verandert met de tijd. Luister naar je lichaam, zet jezelf niet onder druk en doe wat goed voelt. Als je geen zin meer hebt in seks, kun je in plaats daarvan je partner met je hand of mond bevredigen om de intieme band in stand te houden. En vergeet niet dat masturberen ook voor beiden een optie is.


Een zwangerschap hoeft echter niet het einde van je seksleven te betekenen.