Breadcrumbs

Verassende feiten over het lichaam die je seksleven op zijn kop kunnen zetten

Wat gebeurt er precies in het lichaam wanneer je seks hebt, en waarom? Is dit hetzelfde voor mannen en vrouwen? En hoe kun je hier je voordeel mee doen?

Seksuele activiteit verloopt in een cyclus, die is verdeeld in vier fases: de opwindingsfase, de plateaufase, het orgasme en de ontspanningsfase. Deze fases vloeien in elkaar over in een doorlopend proces en worden verschillend ervaren door mannen en vrouwen- over het algemeen bereiken mannen als eerste een orgasme terwijl het bij vrouwen tot wel 15 minuten langer kan duren om tot een orgasme te komen. Maar dat is nog niet alles…

De eerste fase

De opwindingsfase begint gewoonlijk vlak na een erotische stimulatie en kan een paar minuten tot meerdere uren duren. Spieren spannen zich aan en hartslag en ademhaling versnelt. De man begint een erectie te krijgen en de vagina wordt natter, wijder en langer terwijl de binnenste en buitenste schaamlippen en clitoris beginnen op te zwellen.

De tweede fase

Deze veranderingen zetten zich voort in de ‘plateau’ fase, die lang niet zo saai is als het klinkt! Alles wordt harder- de penis, clitoris, spieren. De testikels worden hoger opgetrokken in de balzak en de vagina zwelt op en wordt donkerder van kleur. Ook spannen je spieren zich aan en versnelt je hartslag en ademhaling. Het hoogtepunt nadert!

De derde fase

Orgasme is natuurlijk de climax van de cyclus en de kortste fase van allemaal; normaal gesproken duurt het maar een paar seconden. Het begint met onwillekeurige spiersamentrekkingen waarna een plotselinge, krachtige ontlading van seksuele spanning plaatsvindt. Ritmische samentrekkingen van de spieren aan de basis van de penis resulteren in de ejaculatie van sperma. Het eerste gedeelte van de vaginawand trekt zich gemiddeld elke achttiende van een seconde ritmisch samen.

De vierde fase

In de ontspanningsfase keert het lichaam terug naar zijn normale staat. Dit gaat langzamer bij vrouwen, die opnieuw gestimuleerd kunnen worden en meerdere orgasmes kunnen krijgen, waar mannen een tijdje rust nodig hebben– de refractaire periode– voordat ze weer een orgasme kunnen krijgen. Het gevoel van ontlading en voldoening zorgt ervoor dat je je geweldig voelt, en misschien beetje moe.

Een lijn, een cirkel of beide?

Dit is een vrij versimpelde manier om een ongelooflijke krachtige ervaring te beschrijven. Dit duidelijke lineaire patroon kan voorkomen maar meestal ligt het ingewikkelder, vooral voor vrouwen. Onderzoek in de jaren ‘90 heeft uitgewezen dat voor veel vrouwen lust niet de aanleiding is tot seks maar juist het gevolg. Dat betekent dat veel vrouwen geen lustgevoelens hebben voorafgaand aan seks– of in ieder geval niet elke keer dat ze seks hebben– maar juist seks willen vanwege de intimiteit en dat het genot later komt.

Kennis is macht

Voor vrouwen kan het handig zijn om te weten in welke fase hun partner zich bevindt en wanneer hij in de volgende fase komt, zodat ze zijn genot nog meer kan verhogen. Voor mannen is het belangrijk om te onthouden dat haar motieven kunnen verschillen van die van jou: begin bijvoorbeeld met een sensuele massage, bouw het rustig op en geef haar de kans om op ‘gelijke hoogte’ te komen; hier zal je  profijt van hebben. Houd rekening met haar gevoelens en de kans is groter dat ze net zoveel plezier beleeft als jij.