Mensen met een beperking, wat die ook is, kunnen uiteraard liefdesrelaties en een seksleven hebben. Daarbij wordt niet noodzakelijk een orgasme bereikt en zijn de geslachtsorganen niet altijd betrokken, maar ze kunnen wel in verschillende mate genot ervaren. Afhankelijk van de beperking is het niet altijd eenvoudig om over seks te praten of seks te hebben, en dat geldt zowel voor de persoon met de beperking als voor diens partner. Ondersteuning door de omgeving is in alle gevallen van cruciaal belang. Durex geeft je enkele tips om het taboe dat hierrond hangt te doorbreken: communicatie, erogene zones, seksspeeltjes enz. Iedereen heeft recht op genot.

Seks en beperking: een taboe dat we moeten doorbreken

Uiteraard is elke beperking anders en kan de impact ervan op het seksleven en de intimiteit van de betrokken persoon en diens eventuele partners verschillen. We moeten echter het taboe dat rond seks bij mensen met een beperking hangt doorbreken. Het is belangrijk om daarover met artsen te kunnen praten om te weten wat de mogelijkheden zijn. Zelfs als de betrekkingen anders zijn dan wat je voordien gekend hebt of hoe we ons die meestal voorstellen tussen twee mensen zonder beperking, kunnen ze je toch genot schenken en nieuwe sensaties doen ervaren. Het moeilijkste blijft om er met je omgeving over te durven praten.

De verschillende erogene zones leren kennen

Het eerste wat je moet weten, en dat geldt vooral als het je partner is die een beperking heeft, is dat bij seks bij mensen met een beperking de geslachtsdelen niet noodzakelijk betrokken zijn. Je kunt de oren, de hals, de nek en de borst van je partner stimuleren met je handen of lippen. Ontdek de belangrijkste erogene zones, namelijk de delen van het lichaam die seksuele of erotische opwinding kunnen veroorzaken, en probeer er enkele te stimuleren bij je partner. Blijf daarbij altijd aftoetsen wat je partner fijn vindt of verkiest.

Seksspeeltjes en glijmiddelen

Als je motorische vermogen dat toelaat, kan het gebruik van seksspeeltjes een goede optie zijn. Je kunt ze gebruiken om nieuwe sensaties op te wekken terwijl je masturbeert of om je partner genot te schenken tijdens de seks. Denk er ook aan om tijdens de seks glijmiddelen te gebruiken: die kunnen de penetratie echt vergemakkelijken of een massage nog lekkerder maken. Je partner een sensuele massage geven of er zelf een krijgen kan erg aangenaam zijn en veel genot schenken.

En wat met seksuele dienstverlening voor mensen met een beperking?

Seksuele dienstverlening is een activiteit die de persoon met een beperking begeleidt en op een attente manier sensueel, erotisch of seksueel genot bezorgt, afhankelijk van het geval. Hoewel seksuele dienstverlening in bepaalde landen zoals Duitsland, Denemarken of Oostenrijk steeds gewoner wordt, zijn nog maar weinig mensen vertrouwd met het onderwerp en wordt het op internationaal vlak nog niet erkend. Het is dus belangrijk om het publiek bewust te maken van het bestaan van deze dienstverlening.

 

2022-BE-055