Breadcrumbs

Hoe doe je een condoom om

Het is bijna vanzelfsprekend dat iedereen weet hoe je een condoom om moet doen. Wel is er voor iedereen een eerste keer, of het nu bij jezelf is of bij je partner. Het kan nog best lastig zijn als je niet gewend bent condooms om te doen. Natuurlijk is het, het beste om eerst te oefenen voordat je condooms het vertrouwen geeft om je te beschermen tegen zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen. Durex condooms zijn ontworpen om gemakkelijk om te kunnen doen en af te rollen. Hieronder hebben we de basis, over hoe je een condoom om moet doen, opgesteld.

De Vier Stappen

1) Open de condoomverpakking voorzichtig aan één kant zodat je zeker weet dat je het condoom niet scheurt.

2) Zorg ervoor dat het condoom niet binnenstebuiten zit voordat je het omdoet (het opgerolde randje moet naar buiten staan, maar rol het altijd een beetje uit om het te checken).

3) Wanneer je het om de penis plaatst, moet je de lucht uit het puntje van het condoom met een hand en rol met je andere uit het condoom naar beneden uit. Houd je nagels zo ver mogelijk van het condoom af. Het condoom zou nu veilig omgedaan zijn.

4) Eenmaal klaar, houd het condoom bij de basis vast en rol het af. Leg er daarna een knoop in voordat je het in de prullenbak gooit.

Vrij eenvoudig toch? Condoompakjes komen ook met extra aanwijzingen die je zouden kunnen helpen als je een stap even niet meer weet. Toch weten we allemaal dat een condoom omdoen niet altijd even soepel gaat. Daarom zijn hier een aantal veel gestelde vragen, waarvan we denken dat ze belangrijk zijn om te weten.

Wat gebeurt er als het condoom scheurt?

Als het condoom gescheurd is moet je hem niet gebruiken. Ze zijn ontworpen om te beschermen en als de afdichting niet meer goed is, is het niet meer veilig om te gebruiken. Als het tijdens de seks voelt alsof het condoom ruimer zit, check of het gescheurd is en vervang het met een nieuwe. Ga als je je zorgen maakt voor de zekerheid nog even langs de drogist voor noodanticonceptie en breng een bezoekje aan de GGD als je een nieuwe partner hebt.

Kan je een condoom we terug omdoen?

Je moet nooit hetzelfde condoom meer dan één keer gebruiken.

Is spermicide essentieel?

Een belangrijk element van condooms is spermicide, een chemische stof die zaadcellen doodt. Voor velen is het condoom genoeg, maar als je bezorgt bent kun je kiezen voor condooms met spermicide.