Breadcrumbs

Welke condoom maat moet ik hebben?

Wist jij dat condooms in verschillende maten komen? Zo nee, dan zit het met jouw formaat of die van je lover waarschijnlijk wel goed. Maar sommige mannen zijn wat minder bedeeld of juist groter geschapen dan de rest. Om jezelf goed te beschermen is het wel belangrijk dat een condoom goed past en niet zomaar af kan glijden tijdens de seks. Ontdek hier welke maten condooms er zijn.

Gebruik jij de verkeerde maat condoom?

Als je een te grote condoom maat hebt, dan merk je dat vrij snel. Het condoom glijdt dan snel af tijdens de seks of hij blijft niet goed zitten. Als je een grotere condoom maat nodig hebt merk je dat bijvoorbeeld bij het omdoen. Een condoom omdoen is vrij gemakkelijk, maar als jij daar moeite mee hebt, dan is een maatje groter beter voor jou. Soms kan het condoom ook oncomfortabel aanvoelen of zelfs knellen. Het kan ook voorkomen dat een condoom zo strak zit dat jij je erectie kan verliezen. Andere manieren waaraan je kan merken dat je condoom te klein is, is als je condoom steeds terugrolt of als je condoom scheurt tijdens de seks.

Hoe weet ik welke maat condoom ik nodig heb?

De maat van een condoom wordt vastgesteld aan de hand van de ‘nominale breedte’, de nominale breedte is de breedte van een condoom als je deze plat neerlegt. De gemiddelde maat ligt tussen de 52 mm en 56 mm, maar condooms kunnen in maar variëren van 47 mm tot 69 mm. Heb jij een kleinere maat? Dat betekent niet dat jij een kleintje hebt, want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaat de maat van je condoom niet om de lengte, maar om de omtrek van je penis. Je kunt je eigen condoom maat dus meten door de omtrek van je penis in erectie op te meten.

  • Bij een omtrek tot 10 cm is je condoom maat 47 mm.
  • Bij een omtrek van 10-11 cm is je condoom maat 49 mm.
  • Bij een omtrek van 11 tot 11,5 cm is je condoom maat 53 mm.
  • Bij een omtrek van 11,5 tot 12 cm is je condoom maat 57 mm.
  • Bij een omtrek van 12 tot 13 cm is je condoom maat 60 mm.
  • Bij een omtrek van 13 tot 14 cm is je condoom maat 64 mm.
  • Is de omtrek van je penis langer dan 14 cm? Dan is je condoom maat 69 mm.

Het is belangrijk om te weten dat de maat van je condoom niets zegt over jouw prestaties in bed en de misschien is het voor jou zelfs beter om een maatje groter of kleiner te nemen. Een los condoom kan wat gevoeliger zijn, waardoor je sneller een orgasme krijgt en als je van ruige seks houdt, dan is het beter om een maat condoom te nemen die wat beter vast blijft zitten.