Breadcrumbs

Anticonceptie voor vrouwen: wat zijn de opties?

Als je zelf de controle hebt over je anticonceptie, dan ben je ook in controle over je eigen gezondheid en je lichaam. Op deze manier voorkom je namelijk zelf de verspreiding van soa’s en zwangerschap. Daarnaast kun je er op deze manier zelf voor kiezen wanneer jij je comfortabel voelt om seks te hebben. Als je weet wat er kan gebeuren wanneer je geen anticonceptie gebruikt, zorgt dit er misschien voor dat je de anticonceptie de volgende keer niet aan hem overlaat, maar zelf de touwtjes in handen neemt…

Wat is er verkrijgbaar?

Er is een lange lijst met mogelijke anticonceptiemiddelen. Populaire vormen van anticonceptie zijn het condoom (zowel voor mannen als vrouwen), de pil en het spiraaltje. Natuurlijk zijn er ook andere middelen, daarom is het de moeite waard om met je dokter te praten over de mogelijkheden en welk voorbehoedsmiddel het beste bij jou past.

Anticonceptie voor meiden

De pil

Eén van de meest bekendste vormen van anticonceptie is de anticonceptiepil, beter bekend als ‘de pil’. De pil wordt al tientallen jaren gebruikt en zorgt ervoor dat vrouwen zelf de controle hebben over hun eigen voorbehoedsmiddel. De pil werkt hormonaal en zorgt ervoor dat de eierstokken geen eitje afgeven. Ook maakt dit middel het sperma erg lastig om een eitje te bereiken. Omdat de pil invloed heeft op je hormonen en er ontzettend veel verschillende soorten zijn, is het een goed idee om langs je dokter te gaan om uit te zoeken welke pil het beste bij jou past. De pil beschermt tegen zwangerschap, maar niet tegen soa’s. Je kunt de pil combineren met een condoom om beide te voorkomen.

Het spiraaltje

Meiden die niet iedere dag aan hun anticonceptie willen denken, kiezen vaak voor een spiraaltje. In tegenstelling tot de pil (die je dagelijks moet innemen), wordt het spiraaltje eenmalig via de vagina ingebracht in de baarmoeder, waarna je voor meerdere jaren beschermt bent tegen zwangerschap, maar niet tegen soa’s. In combinatie met het spiraaltje kun je een condoom gebruiken zodat je helemaal veilig vrijt. Er zijn twee verschillende soorten spiraaltjes, namelijk de koperspiraal en de hormoonspiraal. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen en is daarmee geschikt als je geen hormonen mag of wilt. Het hormoonspiraal bevat het hormoon genaamd progestageen en geeft dit hormoon geleidelijk af aan je baarmoederwand. Wanneer je een spiraaltje wilt laten zetten, laat je dan altijd adviseren door een deskundige.

Het vrouwencondoom

Het vrouwencondoom wordt aangebracht in de vagina en werkt hetzelfde als een condoom voor mannen. Het vrouwencondoom is gemaakt van een dun, zacht plastic genaamd polyurethaan. Wanneer je het vrouwencondoom op de juiste manier gebruikt, beschermen deze je voor 95% tegen zwangerschap en soa’s. Hoewel het vrouwencondoom niet bij veel mensen bekend is, is het een erg effectief anticonceptiemiddel. Het is natuurlijk een persoonlijke keuze naar welk voorbehoedsmiddel jouw voorkeur uitgaat, maar probeer niets uit te sluiten voordat je er over gepraat hebt of het geprobeerd hebt. Ook is het belangrijk om de voorkeuren van je partner te bespreken, wanneer je met iemand samen bent.

Je eigen bescherming

Wanneer je besluit om zelf te kiezen welk anticonceptie je het liefst wilt gebruiken, kan dit positieve invloed hebben op genot tijdens de seks. Daarnaast kan het een krachtig gevoel met zich meebrengen als jij degene bent die de keuzes maakt. Wanneer je je partner deze keuze laat maken, zonder er samen over gepraat te hebben, kan dit invloed hebben op de verstandhouding tussen jullie. Wanneer je goede seks hebt in combinatie met een anticonceptiemiddel zorgt dit ervoor dat je jezelf helemaal kan laten gaan en tegelijkertijd gerust gesteld bent door de gebruikte bescherming.