Breadcrumbs

De antwoorden op jouw vragen over seks

De eerste keer seks kan veel vragen oproepen. Hier zijn enkele dingen die je moet weten…

Seks kan een mysterieus en verbijsterend begrip lijken, en er zijn genoeg mythes en geruchten die het allemaal nog verwarrender maken. In dit artikel beantwoorden we een aantal van de meest gestelde vragen over de eerste keer seks, en scheiden we feiten van fictie.

Hoe voelt seks?

Er wordt zoveel over seks beweerd, dat je misschien niet meer weet wat je nu realistisch gezien kan verwachten van de eerste keer seks. Misschien heb je geruchten gehoord dat het pijnlijk is, maar heb je ook mensen horen zeggen dat hun eerste keer een goddelijke ervaring was. Meestal ligt de realiteit ergens in het midden. Seks kan de eerste keer enigszins ongemakkelijk aanvoelen, met name voor het meisje, omdat haar maagdenvlies nog intact is, maar dit is te vergelijken met een knijpend gevoel. De eerste keer seks kan een fantastische ervaring zijn die je band met je partner versterkt, maar je hoeft je geen zorgen te maken als het voor jou niet die magische ervaring is die je vaak in films ziet. Er is wat oefening voor nodig om je eigen lichaam goed te leren kennen. Als je er met elkaar over praat, zal het makkelijker worden om de seks te verbeteren – en jullie zullen ervan genieten jullie techniek steeds verder te perfectioneren!

Hoe groot is de kans dat je een SOA krijgt of zwanger wordt?

Er is geen precies antwoord op deze vraag, maar het is belangrijk om te weten dat je zwanger kunt worden of een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) kunt krijgen, zelfs wanneer het je eerste keer is. Moderne anticonceptiemiddelen zijn zeer effectief, maar vergeet niet dat het gebruik van een condoom tijdens de seks de enige manier is om je zowel tegen zwangerschap als tegen SOA’s te beschermen*,  De pil en een spiraaltje voorkomen wel dat je zwanger wordt, maar bieden geen bescherming tegen SOA’s. Omdat er nog steeds een (zeer geringe) kans is dat je toch zwanger wordt of een SOA oploopt wanneer je een condoom gebruikt, is het belangrijk van tevoren met je partner te praten en te bespreken wat jullie in zo’n geval zouden doen.

Wat is de gemiddelde leeftijd waarop jongeren hun maagdelijkheid verliezen?

Als het over de eerste keer seks gaat, zeggen mensen vaak dat ze meer ervaring hebben dan in werkelijkheid het geval is. Dus ook al zeggen al je vrienden dat ze het al eens gedaan hebben, dit hoeft niet te betekenen dat dit ook echt zo is. Volgens een Brits onderzoek zijn jongens gemiddeld 16 jaar wanneer zij hun maagdelijkheid verliezen en meisjes 17 jaar, en verliest slechts 32% hun maagdelijkheid voor hun 16e. Er is geen goede of minder goede leeftijd om voor het eerst seks te hebben; het belangrijkste is dat je zelf het gevoel hebt dat je er klaar voor bent. Neem het advies, of de opschepperij, van anderen dus met een korreltje zout en richt je op wat juist is voor jou.

Wat wordt er verstaan onder je maagdelijkheid verliezen?

Dit is een goede vraag; veel mensen weten niet goed wat nu wel en niet telt als de eerste keer seks. Het is niet zo dat er één juist antwoord is op deze vraag; iedereen heeft zijn eigen ideeën over wat hij verstaat onder seks. Voor sommigen is dit alleen vaginale penetratie, maar voor anderen is dit ook samen naakt zijn, elkaar sensueel aanraken of orale seks.

Wat seks betreft zijn er geen domme vragen en het is volkomen normaal om je over bepaalde dingen onzeker te voelen. Dus aarzel niet om advies te vragen - hoe raar je ook denkt dat jouw vraag is, deze is altijd al wel eens eerder door iemand anders gesteld!

* Geen enkele anticonceptiemethode biedt een 1005 betrouwbare bescherming tegen zwangerschap, het HIV-virus (aids) of andere overdraagbare aandoeningen. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.