Breadcrumbs

De eerste keer seks: vijf dingen om over na te denken

Terugkijkend op de eerste keer seks, herinneren de meeste mensen zich, behalve dingen die mis gingen en de ongemakkelijke situatie voordat het er echt van kwam, vooral dat zij een diepere band voelden met diegene die voor hun zo speciaal was. Als je overweegt binnenkort voor het eerst seks te hebben, kan het je helpen om over een aantal dingen na te denken. Het is belangrijk dat je je zelfverzekerd voelt over wat je wilt. Onze vragen hieronder kunnen je helpen de juiste beslissing te nemen.

Vraag 1: Hoe komt het dat je denkt dat je er klaar voor bent?

A.Ik voel zelf dat ik er klaar voor ben
B.Mijn vrienden zeggen dat ik er klaar voor ben
C.Mijn partner zegt dat ik er klaar voor ben

Wat je antwoord betekent:De enige die weet of je er klaar voor bent, ben jij. Als je hier zeker van bent, heb je niemand anders’ goedkeuring nodig. Als je je vrienden of partner heb gevraagd of zij denken dat je er klaar voor bent, kan dit betekenen dat je er juist nog niet klaar voor bent. Als je twijfelt, praat er dan over met je partner en vergeet niet dat het ook goed kan zijn om te wachten. Maar als je beslissing goed en zeker voelt, ga er dan voor.

Vraag 2: Stel je voor dat je naakt tegenover je partner staat. Voel je je ….

A.Zelfverzekerd en krachtig
B.Een beetje zenuwachtig
C.Verlegen, bloot en bezorgd dat je partner je zal uitlachen

Wat je antwoord betekent:Als je al weet dat je je super sexy zult voelen als je je uitkleedt in het bijzijn van je partner is dat geweldig! Maar maak je geen zorgen als je het eng vindt om voor het eerst naakt voor je partner te staan. Het is normaal om zenuwachtig te zijn, maar als je je kwetsbaar voelt, vraag jezelf dan af of je er wel echt klaar voor bent. Je partner kunnen vertrouwen is cruciaal voor een goed begin van je seksleven.

Vraag 3: Waarom wil je ontmaagd worden?

A.Ik wil me verbonden voelen met mijn partner en ik weet dat we er klaar voor zijn
B.Het zal een geweldig gevoel zijn
C.Omdat mijn partner/vrienden het al gedaan hebben

Wat je antwoord betekent:Seks is een geweldige manier om een diepere emotionele band met je partner te krijgen, maar maak je geen zorgen als jouw eerste keer niet die perfecte, wereldschokkende ervaring is zoals je die vaak in films ziet. Dit is hartstikke normaal, net als bij veel dingen baart oefening kunst en zal het hierna alleen maar beter worden. Maar, als je alleen maar overweegt voor het eerst seks te hebben omdat iedereen om je heen het al gedaan heeft, wacht dan nog even. Je zult meer respect krijgen van de mensen om je heen – en je zult meer respect voor jezelf hebben – als je wacht totdat je er klaar voor bent.

Vraag 4: Wat is het belangrijkste om te doen voordat je ontmaagd wordt?

A.Ervoor zorgen dat de anticonceptie goed geregeld is
B.Niet over te zware onderwerpen praten, voor het geval je partner dan geen zin meer heeft
C.Ervoor zorgen dat je partner ‘Ik hou van je’ tegen je zegt

Wat je antwoord betekent:Geweldig als je voor A hebt gekozen, want dit betekent dat je hebt nagedacht over hoe je jezelf kunt beschermen tegen SOA’s en zwangerschap. Hierover kunnen praten met je partner en jezelf goed voorbereiden, kan ervoor zorgen dat je nog meer naar de eerste keer uitkijkt en de opwinding kan jullie ook dichter bij elkaar brengen. Maar als je niet met je partner kunt praten over seks en de verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken, kun je misschien beter wachten tot dit wel zo is. Hoe je je voelt is het belangrijkste (zelfs belangrijker dan het horen van die vier woordjes), dus ga af op je gevoel.

Vraag 5: Als het niet gaat zoals gepland

A.Dan weet ik dat we erover kunnen praten
B.Dat ligt eraan; sommige dingen kun je het beste negeren
C.Dan praten we erover met onze vrienden, dat is makkelijker dan er met elkaar over praten

Wat je antwoord betekent: Seks verloopt niet altijd volgens plan, maar erover kunnen praten met iemand die je vertrouwt, haalt de spanning ervan af. Het kan jullie relatie versterken en door de kleine probleempjes op te lossen, verbeteren jullie je seksleven. Maar als de gedachte om met je partner over problemen te praten je verlegen maakt, of als je denkt dat je er beter met vrienden over kunt praten, dan kun je misschien beter nog even wachten. Als je wacht tot je je wel op je gemak voelt om over zulke dingen te praten, zal je beter voorbereid zijn op de eerste keer seks.