Breadcrumbs

Let’s talk about sex

Hoe communiceer je met je partner over seks

Als je ooit columns of blogs met adviezen over seks leest, dan is er één advies dat je altijd zult tegenkomen: ‘communiceer’. Dat echter niet altijd zo gemakkelijk. Mensen hebben allemaal hun eigen onzekerheden, complexen en triggers. En met name seks is een beladen onderwerp. Tenslotte beschouwt niemand zichzelf graag als ‘slecht in bed’.

Op de juiste manier uitgevoerd is seksuele communicatie een van de beste manieren om een band met je partner op te bouwen. Het is iets unieks dat alleen jullie twee delen. Het is een opwindend geheim en het voordeel van een liefdevolle relatie. Misschien geneer je je, maar als je iemand goed genoeg kent om er seks mee te hebben, dan ken je hem of haar ook goed genoeg om erover te praten. Echt je lichaam delen met een partner betekent ook je gedachten erover delen.

Te vaak gaat seksuele communicatie over negatieve ervaringen: “Ik vind de manier waarop je mijn borsten aanraakt vervelend,” of “Ik heb vanavond geen zin in seks.” Door seksuele communicatie echter een natuurlijk onderdeel van je relatie te maken, kan je deze negativiteit balanceren met complimenten. Vertel je partner wanneer hij of zij je opwindt. Als je merkt dat je terugdenkt aan een bijzonder prikkelend moment samen, vertel je partner dat dan liefdevol. Als jullie iets nieuws hebben uitgeprobeerd in bed, vraag je partner dan achteraf of het fijn was, en deel ook je eigen gevoelens erover. Door regelmatig complimentjes te geven over de vaardigheden van je partner, help je hem of haar minder defensief te zijn wanneer je probeert om de minder prettige verkenningen bij te slijpen of te verbeteren.

Je kunt seksuele communicatie ook tot een leuk onderdeel van het voorspel maken. Speel om de beurt ‘leraar’ en ‘leerling’ en geef je partner een praktische demonstratie van waar en hoe je wilt worden aangeraakt. Laat je partner oefenen, waarbij jij hem of haar leidt, en wanneer je partner je heeft bevredigd op de manier die jij het fijnste vindt, ruil dan als beloning van rol en let goed op bij zijn of haar ‘les’. Er is geen reden waarom je een sexy les geen wekelijks onderdeel van je leven kan maken. Of als je geïnspireerd bent, zelfs elke avond.

Denk ook niet dat communicatie altijd om praten moet draaien. Je zou een erotisch verhaal kunnen schrijven voor je partner, waarin precies staat wat je zou willen doen (maak het niet gelijk te wild als het de eerste keer is dat je je fantasieën deelt; kijk eerst eens wat de reactie is). Je kunt je partner een prikkelend sms’je sturen, met een uitdagende vraag om een reactie uit te lokken. Je kunt een ouderwetse liefdesbrief in zijn of haar zak verstoppen, of samen cyberseks uitproberen. Zelfs wanneer jullie je gewoon in twee verschillende kamers van hetzelfde huis bevinden, kan de gecreëerde afstand het gemakkelijker maken om je bloot te geven. En wie weet, het zou je fantasieën werkelijkheid kunnen laten worden als je effectief genoeg communiceert.

Vergeet niet, seksuele communicatie is tweerichtingsverkeer. Je dient net zo goed naar je partner te luisteren als dat je zelf spreekt, en je eigen voorkeuren net zo open te delen als je van je partner verwacht. Wees eerlijk over je behoeftes en verlangens, dan is de kans veel groter dat je de seks en de relatie krijgt de je echt wilt.

Je kunt seksuele communicatie ook tot een leuk onderdeel van het voorspel maken.