Breadcrumbs

Seks en een handicap

Veelvoorkomende stereotiepen ontzenuwd

Veel mensen hebben vooroordelen over seks en een handicap die helemaal niet kloppen. Een fysieke of mentale beperking maakt iemand niet minder seksueel en het is goed mogelijk om toch een bevredigend seksleven te hebben. Dit zijn een aantal veelvoorkomende fabeltjes.

  1. Gehandicapte mensen hebben geen seksuele gevoelens. Hoewel de media zelden gehandicapte mensen laten zien als mensen met seksuele gevoelens, heeft in feite iedereen hetzelfde vermogen tot het voelen van lustgevoelens. Wees niet bang om je verlangens te uiten: als je hulp nodig hebt, kan de juiste persoonlijke assistent/zorggever je helpen.

  2. Gehandicapte mensen kunnen geen speeltjes gebruiken. Er zijn speeltjes die geschikt zijn mensen met de meest voorkomende handicaps, bijvoorbeeld met grotere knoppen die gemakkelijker kunnen worden ingedrukt, lange handgrepen en afstandsbediening.

  3. Gehandicapte mensen zijn niet sexy. Hoewel vooroordelen het moeilijker kunnen maken om iemand te ontmoeten, biedt het internet enorm veel mogelijkheden om contact te leggen. Als iemand afhaakt vanwege je handicap, zegt dat meer over hem of haar dan over jou. En het is duidelijk niet iemand die het waard is om te daten.

  4. Een handicap zit een orgasme in de weg. Hoewel sommige handicaps ejaculatie of een orgasme kunnen beperken, zijn er meerdere soorten orgasmes. Tantrische seks kan een goede manier zijn om je orgasmepotentieel te onderzoeken. En het kan even intens, of zelfs nog intenser, zijn dan de traditionelere benaderingen. Krachtige vibrators en apparaatjes met elektrostimulatie (speeltjes die elektrische stroompjes gebruiken in plaats van alleen vibraties) kunnen helpen als je gevoel beperkt is.

  5. Spontane seks is niet mogelijk als je een handicap hebt. Hoewel sommige handicaps bepaalde seksuele handelingen kunnen beperken, leidt het bespreken van wat wel en niet mogelijk is, alleen maar tot een seksuele ervaring die meer bevrediging geeft. En voorspel draait niet alleen om het lichaam: dirty talk en het delen van fantasieën kan erg opwindend zijn. En het mooiste is dat je dit niet alleen face to face kan doen, maar ook telefonisch en online.

  6. Gehandicapte mensen zijn te onschuldig voor seks. Sommige mensen denken dat seks met iemand die gehandicapt is, neerkomt op misbruik. Maar als iemand dezelfde mentale vermogens heeft als een volwassene, kan hij of zij prima volwassen besluiten nemen. Zolang de seks veilig, verantwoord en vrijwillig is, is er niets om je zorgen over te maken. Behalve dan over de maatschappelijke vooroordelen.

Elke handicap is anders, maar er zijn supportnetwerken die kunnen helpen omgaan met de praktische aspecten van jouw specifieke handicap in combinatie met seks. Wees niet bang om hulp te vragen wanneer je dat nodig hebt: iedereen moet de kans krijgen te genieten van seks.


Als iemand afhaakt vanwege je handicap, zegt dat meer over hem of haar dan over jou.