Breadcrumbs

De waanzinnige spirituele voordelen van seks

Misschien denk je dat seks en spiritualiteit niets met elkaar te maken hebben, maar als je het verband tussen de twee begrijpt, kun je jezelf openstellen voor betere seks, je partner bevredigen en een diepere band voelen met de wereld om je heen.

Geloof je ons niet? Het verband tussen seks en spiritualiteit is aangetoond in een onderzoek aan de universiteit van Kentucky, waaruit bleek dat vrouwen die zichzelf als spiritueel beschouwden, vaker seks hadden dan vrouwen die dat niet deden. Vrouwen die begonnen met mindfulness- en yogaoefeningen, gaven aan dat zij opgewondener waren, meer zin hadden in seks en betere orgasmes hadden. Voordat je je yogaspullen pakt, leggen wij je uit wat je nog meer moeten weten en hoe seks je spiritualiteit kan vergroten.

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit is voor iedereen anders, maar het kan omschreven worden als de band die iemand heeft met het wonder en de energie van het leven en de drang om de zin hiervan te onderzoeken. Dit kan in de vorm zijn van traditionele, religieuze ideeën, maar het kan ook gebaseerd zijn op een geloof dat niets met religie te maken heeft. Bidden, mediteren, yoga en mindfulness zijn allemaal voorbeelden van spirituele activiteiten. Spiritualiteit kan ons helpen betekenis en zin te geven aan het leven.

De geschiedenis van spiritualiteit en seks

Door de geschiedenis heen hebben seks en spiritualiteit hand in hand bestaan. Tantra (een klassiek geloof dat gerelateerd is aan het hindoeïsme en het boeddhisme) is gebaseerd op het idee dat we ons door middel van seks dichter bij het goddelijke kunnen voelen. Tantrabeoefenaars waren niet de enigen die de voordelen van seks op het gebied van spiritualiteit zagen; de Aboriginals in Australië en de Perzen hadden geloofssystemen die hier erg op leken. Een soortgelijke seksuele symboliek was ook te zien in vroegere vormen van de islam en het christendom.

Kabbala (een filosofisch system dat zijn oorsprong heeft in het jodendom) beschouwt seks als een spirituele gebeurtenis die het samengaan van de mannelijke en vrouwelijke elementen van God symboliseert. De eeuwenoude Chinese spirituele leer Qigong ziet seksuele energie als een van de belangrijkste hoekstenen van geluk. In al deze oude culturen geloofde men dat seks een geweldige manier was om je verbonden te voelen met iemand anders, of met de hogere wezens waarin zij geloofden.

Wat zijn de spirituele voordelen van seks?

Tijdens seks verandert de manier waarop ons lichaam aanvoelt op bijna dezelfde manier als wanneer we mediteren – sommige mensen ervaren zelfs een soort trance wanneer het hoogtepunt nadert. Een van de vele voordelen van seks is dat ons perspectief en de manier waarop we emotioneel op dingen reageren, verandert. Het genot en de bevrijding die we voelen, kan ervoor zorgen dat we het idee hebben dat we boven het alledaagse leven worden uitgetild en meer verbonden zijn met onszelf en de wereld om ons heen. Deepak Chopra, schrijver en spiritualist, schreef: “Seks is een manier om te ontsnappen aan ons ego of ons kleine zelf. Voor veel mensen is het hun enige vorm van meditatie.”

Seks kan anders aanvoelen wanneer je het beschouwt als een spirituele ervaring; het kan je helpen je partner en jezelf te bevredigen, terwijl het je een heel nieuw gevoel van zin en welzijn geeft. Het is een ontsnapping aan de stress van alledag en geeft je de mogelijkheid je aandacht ergens volledig op te richten. Het leven en de hele wereld kunnen zinvoller lijken en het gevoel van verbondenheid tussen jou en je partner kan sterker worden.