Breadcrumbs

Liefde is een drug: feiten over oxytocine

Ontdek meer over oxytocine: het ‘liefdes’ hormoon, hoe liefde kan leiden tot meer seks, en hoe meer seks kan leiden tot meer liefde.

Wat is oxytocine?

Eigenlijk zijn we nog steeds aan het ontdekken wat oxytocine allemaal kan doen. Onderzoek is nog gaande en brengt ons steeds nieuwe verassingen en intrigerende resultaten. Wat we wel weten is dat het ‘liefdes, ‘knuffel’ of 'vertrouwens’ hormoon wordt geproduceerd in het brein in de hypothalamus en vervolgens wordt getransporteerd naar de hypofyse die het vrijlaat in de bloedsomloop. Het is ook een neurotransmitter – oxytocine-receptoren zijn gevonden op cellen door het hele lichaam. Het oxytocineniveau is vaak hoger tijdens stressvolle situaties en tijdens het maken van emotionele connecties. Het komt in grootte mate vrij tijdens een bevalling en na de bevalling om de tepels te stimuleren. Oxytocine is dus belangrijk bij een geboorte en bij het geven van borstvoeding.

Wat doet het?

Wanneer twee lichamen contact maken, geeft het brein een lage dosis van oxytocine af – in beide lichamen. Bepaald voedsel (vooral voedsel dat fyto-oestrogenen bevat zoals appels, gember, pruimen, tarwe, tomaten, kikkererwten, knoflook, oregano, eieren, bananen en peper) kan ook de productie stimuleren, net als het ontvangen van mentale steun, empathie en mededogen. Het is een belangrijk onderdeel van het brein dat helpt bij het opbouwen van vertrouwen, iets wat noodzakelijk is bij het ontwikkelen van emotionele relaties.

Hoe kan het je seksleven beïnvloeden?

Oxytocine helpt bij het creëren van seksuele opwinding en kan mannen helpen hun erectie te behouden.

Een cocktail van chemische stoffen waaronder oxytocine wordt afgegeven bij mannen tijdens ejaculatie. Deze hormonen versterken de sociale binding tussen partners, waardoor stellen meer intimiteit en verbondenheid voelen. Samen met dopamine en noradrenaline is oxytocine waarschijnlijk cruciaal in langdurige relaties. In feite is dat hetgeen wat je meer verbonden met elkaar laat voelen na seks. In dat opzicht is de tijd die jullie samen doorbrengen na de seks wellicht net zo belangrijk voor jullie relatie als dat wat daarvoor gebeurt.

Vrouwen die een climax bereiken schijnen een verhoogd niveau van oxytocine in hun systeem te hebben, waardoor ze meer vertrouwen en verbondenheid voelen. Als je dus na seks behoefte krijgt om je intieme gevoelens te delen kan dat aan de hormonen liggen. Oxytocine blijft maar ongeveer drie minuten in het lichaam zitten maar het effect kan wel drie dagen aanhouden, dus seks in de ochtend is een goed begin van de dag.

Maar dat is nog niet alles. Niet alleen speelt het een rol bij het produceren van contracties bij een bevalling en bij de melkafscheiding, maar onderzoekers hebben ook de rol van oxytocine bij mentale aandoeningen onderzocht, zoals het overkomen van angst, depressie, verslaving, autisme en anorexia.